2019. április 20., szombat

Kertrendezés és gabionok


Öntözés, kerítés, vízcsapok és utacska


Füvesítés és lépcső a kertben.
Gabion kerti lépcső
A kert rendbetétele rendkívül hosszadalmas és szakértelmet igénylő feladat, melyhez megfelelő minőségű öntözővízre is szükség van. A természetesség hatását keltik a gabionok, melyek nem csak kerítés, de kerti tó, vízesés vagy szökőkút létesítésére is alkalmazzák. A kertrendezés első lépése azonban mindig a föld fertőtlenítése, füvesítése és a kerti utacska kialakítása.


A föld fertőtlenítése


Tavasszal az első kerti teendő a kert egészségének megállapítása. Ilyenkor érdemes átmozgatni a földtakarót és meglevegőztetni a felső rétegeket. Elsősorban összegereblyézzük és elszállítjuk a növényi maradványokat, ezután eldöntjük, hogy szükség van-e gyomirtózásra, fertőtlenítésre. A nagyon elhanyagolt, dudvás pázsit rendbetétele nehezebb feladat lehet, mint egy teljesen új gyepszőnyeg nevelése.

 A kerti pázsit gondozásának lépései


  • Ássuk fel a kertet
  • gyomirtóval kezeljük a földterületet
  • trágyázzunk, frissítsük a földet
  • döngöljük le
  • vessük el a fűmagot
  • locsoljunk bőven, tiszta vizet használva, gyakran.

Kerti díszítések


A kertek nem lehetnek meg utacskák nélkül, ezek kialakításához használhatunk díszkavicsot. A díszkavicsot csak akkor helyezzük geotextilre, ha olyan díszjárdát alakítunk ki, mely pusztán dekorációs funkciót tölt be. Amennyiben használni is szeretnénk az utacskát, akkor az alsó rétegeket döngölt kavicsból alakítsuk ki, az nem engedi, hogy felverje a gaz.

Gabionok


A gabion egy acélhálóból, rácsból készült konstrukció, lényegében láda, melyet feltölthetünk színes kövekkel és kavicsokkal. A díszítés lényege, hogy a hálóból vagy rácsozatból változatos formákat alakíthatunk ki. Gyakran alkalmazzák a gabiont kerítésként, de remek oszlopokat és vízeséseket is készíthetünk a segítségükkel.


A gabion elkészítésének egyszerű lépései:


  • formára és méretre hajtogatjuk az acélhálót vagy acélrácsot (a konstrukció méretétől függ, hogy melyikre van szükség)
  • szükség esetén elhelyezzük a merevítést
  • beépítjük a vízcsapot, vízvezetéket, szökőkút szivattyút
  • feltöltjük színes kavicsokkal, kővel.

Öntözés


Az öntözésre már a kertrendezés korai szakaszában gondolni kell. Lehetőség szerint alakítsunk ki öntözőrendszert, a megfelelő víztelenítő csapokkal, így fáradság nélkül öntözhetjük, a rendkívül vízigényes pázsitot.


Kertrendezés szakszerűen és gabionok készítése saját kezűleg. A kertrendezés a füvesítéssel kezdődik, melyhez ivóvízhálózatra és öntözővízre van szükség. A gabion nem csak a kert dísze, de hasznos kiegészítője is lehet. Ha szeretnél további ötleteket és tippeket olvasni, az alábbi témákat ajánljuk: kert rendezés, víz tisztítás, öntözővíz vezetése, gabion készítés, kerti csap szerelése, pázsit tisztítása, füvesítés otthon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése