2019. április 10., szerda

A fonálféreg jellemzői

Irtsuk klór-dioxid segítségével


Fonálféreg irtása klór-dioxid
Fonálféreg kezelése a talajban
A fonálféreg irtásának megtervezése és elkezdése előtt érdemes megismerkednünk velük, életkörülményeikkel és élőhelyükkel is. Talán meglepőnek tűnhet, hogy a fonálférgek egyszerű szervezetük ellenére olyan változatos életkörülményekhez alkalmazkodhattak. A valóság ezzel szemben az, hogy éppen az alacsony fejlettségük miatt tudtak alkalmazkodni a rendkívül szélsőséges viszonyokhoz, az ivóvízben is megtalálhatóak.


Megjelenésük és kinézetük


Testük alakja mindenkor hengeres, tagolatlan. Mégsem nyújtanak egyhangú képet, hiszen már a testhossz is meglehetősen sokféle lehet. Amíg a szabadon élő, illetve növényparazita fajok mérete 0,2 mm és 10 cm között váltakozhat, addig az állatokban 1 m-t, sőt kivételesen 8 m-t is elérő egyedeikkel találkozhatunk.

A testalkatukban mutatkozó egyhangúságot változatossá teszi az, hogy különböző felépítésű tapogatószerveik, ritkábban a helyváltoztatást szolgáló sertéik, horgaik, illetve pikkelyeik lehetnek. Testük felületén olykor gyűrűzöttséget, a tengeri fajokon pedig jellegzetes domborzati mintákat találunk.




A fonalféreg kezelése


Az említett testfüggelékek és mintázatok a bőr képződményei. A fonálféreg kezelése klór-dioxid fertőtlenítő szer segítségével lehetséges. Valamennyi fonálféregnek ellenálló, szívós bőre van, amelyet két, alapvetően különböző réteg alkot. Ezek közül az úgynevezett hipodermisz van alul, amely sejtekből áll, de a sejtek közötti határok gyakran elmosódnak. Kívül található a többé-kevésbé vastag kutikula.

A kutikula látja el tulajdonképpen a külső váz feladatát, ez biztosítja a Nematodák, fonálférgek testalakjának állandóságát, ellensúlyozza a testüregben levő folyadék meglehetősen jelentős feszítő hatását.

A fonálféreg mozgása


A fonálférgek természetesen nemcsak kígyózva mozoghatnak, minthogy ez inkább csak a folyadékban való helyváltoztatásra jellemző. A szilárd aljzaton inkább támaszkodva mászás kifejezéssel jellemezhetnénk előrehaladásukat. A szilárdabb pontokon megtámaszkodnak, gyakran kisebb tárgyakat körül is kulcsolnak, és testük többi részét maguk után húzzák. Csupán a teljesség kedvéért említjük, hogy egyes fajok a testük alsó felületéén levő merev sertéiken szinte mászni és futni is tudnak.



A fonálféreg és élősködők általános jellemzői. A fonálféreg megismerése azért fontos, mert a legtöbb helyen megtalálható, veszélyes élősködő, mely ellen a megfelelő fertőtlenítő szerek alkalmazásával lehet védekezni. További témák, melyek megismerése hasznos lehet: fonálféreg kezelése, ivóvízkezelés az iparban, tisztítás házilag, klór-dioxid alkalmazása, víz tisztítás, fertőtlenítés szolgáltatás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése