2019. március 23., szombat

Ágy kárpit készítése

Korszerű ágyszerkezetek újrakárpitozása


Kárpit ágy készítés
Ágy bútor kárpitozás
A korszerű, matraccal vagy kárpittal készített ágyakat egy- és kétszemélyes változatban készítik. A kétszemélyes ágyakat sokszor franciaágynak nevezik annak ellenére, hogy azok szerkezetileg és a formajegyek vonatkozásában nem elégítik ki a franciaágy feltételeit. A korszerű ágynak a hagyományosénál alacsonyabb a fej- és lábvége. Az ágyvégek és az oldalak furnérozott forgácslapból, vagy furnérbetétes bútorlapból készülnek. Korszerűsített ágyvasalással, összehúzó kárpitos vasalattal vagy más vasalatrendszerrel építik össze.


Ágy kárpitozása


A korszerű ágy kárpitozása fából vagy fémből készült kárpitkeretre épül, illetve szabad párna esetében arra kerül. A kárpitozás magas rugózatú ágybetét vagy habpárnázat.

A magas rugózatú ágybetét kárpitkeretre épített vagy szabad párnás szerkezeti megoldású lehet. Mindkét megoldás esetében a tartószerkezet legtöbbször farostlemez. Kényelmesebb ágyakhoz PP hevedert, hullámrugót vagy más rugalmas tartószerkezetet készítenek. A rugózat elasztik, ritkábban epeda rugótest, egy vagy két élkerettel készítve. A rugótestre egy vagy két oldalon gumikókusz kéreg, tűsnemez, tűzött afriklap stb. alápárnázatot tesznek. A felsőpárnázat 30-40 mm vastag A-32-es PUR-hab, igényesebb megoldásnál 5-10 mm vastag szálbundával borítva. A párnázat bevonata matracgrádli, ritkán bútorkarton vagy bútorszövet.

Néhány kárpittípus


A magas rugózat nélküli párnázat is keretre épített és szabad párna megoldású lehet a kárpit.
Tartószerkezetként csak rugalmas vagy félrugalmas tulajdonságú szerkezet használható. E célra leggyakrabban PP hevedert, vegyes PP és gumiláncos PP hevedert, ívelt vagy sík hullámrugót, rugókkal feszített kapocshálót, rugókkal feszített acél- vagy műanyag szalagokat alkalmaznak. Ritkábban minden más tartószerkezet is előfordulhat.

A párnázat és kárpit rugók, acél vagy műanyag szalag esetén gumikókuszréteg, tűsnemez stb. alsópárnázatra vagy rugóvászonra kerül. Ívelt hullámrugó esetén az alappárnázatra formára vágott PUR-hab. A felsőpárnázat, illetve az egész párnázat 100-120 mm vastagságú PUR-hab. Igényesebb kivitel esetén szálbundázatot, letűzést, átvarrást alkalmaztak.

A kárpitkészítést az ágyak viszonylatában a kárpitos mesterek készítik, akik bármilyen bútortípust képesek újjávarázsolni.



Ágy és fekvőbútor kárpit készítése szolgáltatás. A kárpitos mester egyik legfontosabb feladata a kényelmes ágyak kárpitjának elkészítése, a bútor kárpitozás, mely szolgáltatást minden esetben magas színvonalon végzik. Néhány további téma, mely érdemes lehet a részletes megismerésre: kárpitos mester, bútor kárpit készítése, kárpitozás szolgáltatás, ágy matrac áthúzása, kárpitozás ára, kárpitos Budapest.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése