2019. március 10., vasárnap

Hogyan tisztítsuk az akváriumot

Fertőtlenítés és vízkezelés otthon


Tisztítsuk az akváriumot
Akvárium tisztítás és fertőtlenítés
Az akváriumok tisztítása és fertőtlenítése azért fontos, hogy a bennük élő kisállatok egészségét biztosítsuk. A fertőtlenítés és tisztítás többféle módszerrel végezhető. A fertőtlenítő szer alkalmazása megbízható és hatékony módszer, a házi praktikák azonban lényegesen olcsóbb megoldást jelentenek.

UV-fertőtlenítés


Az UV lámpák alkalmazása természetbarát és biztonságos eljárás. Segítségével nem csak a baktériumok pusztíthatók el, de az algásodás is megelőzhető. Az UV lámpa naponta alkalmazható, a halak életvitelélt és egészségét nem befolyásolja negatívan.

A klór-dioxid alkalmazásának is több előnye van, a megfelelő enyhe keverékben alkalmazva még az élőlényeket sem kell kivenni.

Mikor kell fertőtleníteni az akváriumot?


Ha bármilyen betegség érte a halakat, gyógyulásukat követően is kötelezően ajánlotta teljes fertőtlenítés elvégzése. Ilyenkor az akvárium alján lévő homokot cseréljük vagy főzéssel fertőtlenítsük. Ne felejtsük el, hogy a homok biztonságos fertőtlenítéséhez legalább fél órán keresztül kell hőkezelni.

Rendszeres tisztítás


Az akvárium házi kedvenceink élettere, tehát tisztán kell tartani ahhoz, hogy biztosíthassuk egészségüket. A vízben keveredik a halak ürüléke a beszórt eledellel, tehát a baktériumok és mikroorganizmusok számára olyan táptalaj, melyet csíramentesíteni kell.

Az akvárium üvegfalának rendszeres tisztítása a tulajdonos érdeke is, hiszen így gyönyörködhet zavartalanul kiskedvenceiben.

Heti akváriumkarbantartás


Hetente legalább egyszer el kell végezni az alábbi műveleteket:

  • a levegőztető és vízszűrő rendszer tisztítása
  • növényzet gondozása
  • üvegfelületek mechanikus tisztítása
  • homok állapotának ellenőrzése
  • részleges vízcsere.

Milyen módszerrel fertőtlenítsük az akváriumot?


Az akváriumtisztító módszer kiválasztása a halak típusától, illetve az élőlények fajtájától függ. A drágább fertőtlenítő szerek alkalmazása ritkább időközönként szükséges, az olcsóbb és egyszerűbb tisztítási eljárásokat azonban érdemes gyakran alkalmazni.



Hogyan tisztítsuk az akváriumot. A fertőtlenítés és tisztítás az akváriumok esetében is rendkívül fontos, ezért megfelelő rendszerességgel és alapossággal kell elvégezni a jó szerek kiválasztásával. Néhány téma, melyet további olvasásra ajánlunk: fertőtlenítés ára, víz tisztítás, vízkezelés gép, tisztítás klór-dioxid.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése