2019. szeptember 6., péntek

A fogszuvasodás terjedése

Amikor már fogorvoshoz kell menni


Fogszuvasodás és lyukak méretének növekedése
A fogszuvasodás méretének növekedése
Térbeli kiterjedését illetően, attól függően, hogy milyen mélyre terjed a fogszuvasodás, a következő megkülönböztetések használatosak:
  • Caries incipiensnek nevezzük, ha még nem vezetett üregképződéshez. 
  • Caries superficialis esetén már cavitatio található a zománcban, a folyamat éppen csak eléri a dentint.
  • Caries media a dentinben progrediáló folyamat megjelölésére szolgál. 
  • Caries profunda esetében a dentinben is támadt üreget még kemény, makroszkóposan ép, bár esetleg elszíneződött vékony dentinréteg választja el a pulpától.

A fog betegségei és gyógyítása


A fogak kezelését minden esetben a fogorvosnál végzik, a budapesti fogászaton profi szakemberek végzik a kezeléseket. Ha a folyamat során a pulpa szabaddá lett és a szuvas gócon átérintkezik a szájüreggel, caries penetransról beszélünk, ez mindig a pulpa – többnyire heveny klinikai tünetekben manifesztálódó – megbetegedésével társul.

Elsődleges dentis-caries, fogszuvasodás többnyire, cement-caries pedig szinte mindig idősebb fogakon támad, s ezért általában lassan progrediál. Különös figyelmet érdemel az a tapasztalat, hogy abradáét rágófelszínen a szabaddá vált dentinben jóformán soha nem kezdődik szuvasodás, mert az abrasio kiadós rágás eredménye, amely a simává kopott occlusalis felszínt folyamatosan tisztára súrolja.

Hogy egyszer-másszor mégis előfordul, azzal magyarázható, hogy a dentin puhább a zománcnál, gyorsabban kopik, így a megmaradt zománcszélek által körülhatárolt területen mélyedés támad, amelyben – különösképpen az antagonista fogak accidentalis elvesztése után – adott az ételretentio lehetősége, s ennek következtében caries is kezdődhet.Egyébként a kopás folytán szabaddá váló dentinsclerotizálódik – valószínűleg a nyálból felvett ásványi sók lerakódása folytán, felszíne selymes fényű.

A szuvasodás jelei


Ha a fog szuvas lesz, e fényét elveszíti, érdessé válik és megpuhul. Gyakran észlelhető az abradált dentinen barnás elszíneződés is, amely ebben az esetben nem a caries jele.

A tejfogak szuvasodása nem különbözik érdemben a maradókétól. A tejfogazatra jellemző a metszőfogakon támadó úgynevezett cirkularis caries, ehhez hasonló kiterjedésű szuvasodás a maradófogakon nem fordul elő. Minthogy a caries progressziójának sebességét nem az egyén, hanem a fog életkora determinálja, a tejfogakon a szuvasodás nem terjed gyorsabb ütemben, mint a maradókon, sőt – tekintetbe véve a tejfog rövidebb élettartamát és ahhoz viszonyított korát – sok esetben találkozunk feltűnően lassan progrediáló cariesszel.




A fogszuvasodás kialakulása és terjedése. A fogszuvasodás, caries kialakulását és terjedését azért kell ismernünk, hogy a fogorvos kezelhesse és a fogászaton megakadályozza a fogvesztést. Néhány további téma, melyet érdemes lehet részletesen megismerni: foghúzás, fogszuvasodás megakadályozása, fogorvos keresése, orvos Budapest, kezelés ára.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése